Politiewoordvoeder maar eens gebeld

11 juni 2020

Ik ben maar eens zo vrij geweest om contact op te nemen met de woordvoerder van de politie. Eerst het algemene nummer gebeld en een heel vriendelijke meneer gesproken die mij het volgende op mijn vraag: Hoe komt het dat er voor de ene demonstratie een complete politiemacht uitrukt, er mensen worden opgedreven en –gepakt en voor de andere niet terwijl men zich daar duidelijk niet aan de 1,5 m. afstand hield? Tevens met het oog op wat Rutte, Halsema en de woordvoerder van de politie Amsterdam zeiden, dat we in een democratisch land leven en demonstreren een recht is, dat het belangrijk is omdat het thema dat is en dat vrijheid van meningsuiting en vrijheid heel belangrijk is.

Wat er per gemeente gebeurd heeft hij niets over te zeggen, dat is aan de burgemeester. Waar ze wel rekening mee houden is dat het uit de hand kan gaan lopen en het veelal een kleine groep mensen is die het voor een grotere groep verpest en er soms groeperingen op afkomen om dat te doen. Ik liet hem weten wat er op 5 en 30 mei gebeurd is en afgelopen zaterdag, 6 juni. Hij was er niet bij liet hij me weten, dus kon er geen oordeel over vergen. Aangezien ik wel bij de laatste 2 was, kon ik hem dat vertellen en dat mijn enige vraag is, waarom hier wel zo’n groot optreden en daar niet, ook niet in Den Haag?

Dat zou dan toch met de aantallen te maken hebben gehad en het potentieel dat er wat zou kunnen gebeuren. Ik liet hem weten dat dat niet fair is als men kijkt naar het aantal dat zonder 1,5 m. te houden wel mag demonstreren met duizenden tegelijk en er niemand voor ogen had om te gaan relschoppen. Er waren er wel een paar bij, maar die werden meteen weggestuurd en de organisator heeft regelmatig gezegd dat we toch rekening moesten houden met de 1,5 m., hoe naar we dat ook vinden en heeft zich openlijk op FB gedistantieerd van mensen die voor onrust zorgden. Wij stonden te wachten op de rest en die kwam maar niet, dus heb ik hem uitgelegd hoe dat kwam. Dat ze werden tegengehouden.

Dat we er stonden voor de toekomst van ons land, dat de bejaarden weer vrij worden gelaten en een waardig afscheid kunnen nemen met al hun geliefden, voor de mensen die nu geen zorg hebben gekregen en er meer daardoor zullen sterven dan het aantal aan corona, dat er nu mensen lijden onder de eenzaamheid, we tegen de 1,5m. maatschappij zijn, voor onze economie, het MKB dat kapot gaat terwijl mensen daar hun hele leven hard voor gewerkt hebben. Dat we daar stonden voor iedereen en niet bezig waren met de huidskleur van iemand, maar voor heel Nederland.

De meneer begreep dat ons dat dwars zit, het meten met twee maten is en dat een ieder het recht heeft om te demonstreren. Hij verwees me echter naar de woordvoerder van Den Haag.

Dat werd een heel ander verhaal. Deze mevrouw was niet zo gediend van mijn kritische vragen. Ze zei dat ze niks wist van een blokkade van de politie op de snelweg en bij het CS, maar dat zij er niks aan kunnen doen dat de NS een stroomstoring had. Wel heel toevallig vindt u niet? vroeg ik. Ze dacht dat ik het over vandaag had met de kermismensen. Die zouden zich nl. niet aan de afspraken hebben gehouden. Een deel zou naar ADO moeten en dat deden ze niet. Nee, zei ik dat klopt want ze kregen een escorte naar het Malieveld. Het was blijkbaar uit de hand gelopen want ze hielden zich niet aan de 1,5m. Gisteren 10.000 bij elkaar in Amsterdam en de politie staat er nog net geen thee te schenken, net als de week daarvoor en alle steden in Nederland. Zij ging over Den Haag en daar was de demo van BLM gemoedelijk verlopen en iedereen hield rekening met de 1,5m. Ze wist dat de demo van afgelopen zaterdag ook goed verlopen was. Dat we er op werden gewezen, maar we stonden er met een stuk of 400, wachtend op de rest, die blijkbaar tegen werd gehouden. Het toegestane aantal zou dan bereikt zijn, liet ze me weten. Met de andere demo stonden ze er met duizenden vorig week, zei ik en dat mocht wel? Wij hadden nu ook toestemming gekregen en er was niets aan de hand gezien ze zei dat men op voorhand dan inschat hoe het gaat verlopen. Hierop antwoordde ik dat je dat toch niet kunt weten van te voren, toch pas als de mensen zijn toegelaten? De organisatie hield de boel in de gaten en had zelf mensen rondlopen om te helpen. Niemand had wat kwaads in de zin, dan begrijpt u toch wel dat ik me afvraag wat hier aan de hand is en dat dit niet fair is gezien we het recht hebben om te demonstreren.

Het werd mij duidelijk dat de dame in kwestie nu aardig geïrriteerd was en ze zei dat ze het verder ook niet wist, wat de afspraken waren, want daar zal het dan wel aan gelegen hebben. Ik moest maar contact opnemen met de Gemeente Den Haag om verhaal te halen. Op een niet al te vriendelijke toon nam ze afscheid van mij en ik heel vriendelijk van haar.

Laat ik hieraan toevoegen dat ik het op zich prima vind dat mensen tegen racisme gaan demonstreren. Ik vraag me echter wel af waar zij zijn als we voor de vrijheid van ons land strijden, voor de toekomst van ons allen en hoe het komt dat er met twee maten gemeten wordt. Tevens omdat de meeste van die demonstranten niet hebben meegemaakt wat wij met de politie hebben meegemaakt. Geen agenten met helmen op, een schild, volledig uitgerust, ME voor je neus, opgedreven worden en hardhandig gearresteerd. Als we het dan over discriminatie en politiegeweld willen hebben, kom eens met ons meedoen.