VVEM (Vereniging van Evenementenmakers) over uitspraak Minister de Jonge

26 mei 2020

Willem Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM):

“De opmerking van Minister de Jonge is al weer oud nieuws. Er hebben reeds gesprekken plaatsgevonden en het belangrijkste nu is begrip voor de situatie.”

In een telefoongesprek dat plaats vond op 12 mei 2020 was Dhr. Westerman zo vriendelijk om mij te woord te staan. Ik legde uit dat ik onderzoek deed naar de huidige stand van zaken en een stuk wilde schrijven en publiceren dat eens een ander geluid laat horen dan hetgeen men over het algemeen in de media laat zien. De opmerking “Pas als er een vaccin is zijn evenementen weer mogelijk” van Minister de Jonge was de aanleiding, want dat was nogal een uitspraak.

“Dat is al weer oud nieuws” liet hij me weten. “De Minister is er reeds op teruggekomen en het is genuanceerd. Er is inmiddels over gesproken en zijn we op zoek naar mogelijkheden om verder te kunnen. De evenementenbranche heeft harde klappen gekregen en het is nu kijken wat de mogelijkheden.

Op de vraag wat de VVEM van plan is m.b.t. de uitspraak van de Minister en dat het een standpunt is van Bill Gates dat door leiders wereldwijd is overgenomen, antwoordde hij: “Ik ga echt niet zeggen jij mag wel of niet naar binnen omdat je wel of niet bent gevaccineerd. Mensen gaan controleren en bijv. een rode stip op hun voorhoofd zetten als ze dat niet zijn. We leven in een vrij land. Er gaan te veel verhalen te snel de ronde. Er worden dingen geroepen en geplaatst. Men dient zich niet zo te ergeren op Facebook. Voor je het weet is het waar. Laten we het vooral overlaten aan de mensen die verstand van zaken hebben en in dit geval is er een vereniging die opkomt voor de belangen van de evenementenbranches.”

De één zal zijn hoofd wel boven water kunnen houden en de ander niet. Dat valt zeer te betreuren want het enige doel is om mensen te vermaken, een leuke tijd te laten beleven en te laten genieten. Daar willen ze weer naar terug, binnen de regels m.b.t. wat kan en wordt er creatief nagedacht over hoe dan wel.

“Tot nu toe kon men gratis online optredens bekijken en er is zelfs een betaalde geweest waarvan de verkoop goed verliep. Dat willen we verder onderzoeken, maar dat is uiteraard niet hetzelfde als samen een festival beleven. Dan mis je toch de sfeer.”

“Het belangrijkste vind ik, begrip. Begrip en respect voor de situatie.”: zegt hij.

Op 15 mei 2020 is er door de VVEM een brief verzonden.

Beknopt: De Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) hebben deze week in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Financiën aangedrongen op nieuwe maatregelen voor de door de coronacrisis zwaar getroffen evenementenbranche. Met het oog hierop wordt in het schrijven de visie van de brancheverenigingen op het beperken van de schade uiteengezet.

1)      De vraag om verlenging van de noodmaatregelen

2)      Een aanvullend nood- cq herstelfonds.

3)      De roep om een verzekeringsfonds zoals deze er bijvoorbeeld voor de filmindustrie ook is. Sinds de start van de coronacrisis hebben verzekeraars de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald, waardoor organisatoren van evenementen zich daar niet meer tegen kunnen verzekeren, terwijl organisatoren zonder verzenkering niet kunnen werken.

Tenslotte wordt opgeroepen tot de vorming van een Publiek Private Taskforce, die de komende periode wordt ingezet om de sector te doen overleven en zodra het weer kan bij te dragen aan de wederopbouw. Dit om gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheden en waar mogelijk omzet te genereren die ervoor zorgt dat er vanuit de branche minder druk komt te liggen op publieke steunmaatregelen.

Kijk voor meer informatie op: www.vvem.nl

COVI-PASS en VACCIN-PASPOORT IN DE MAAK, NEDERLAND BEHOORT TOT DE 1STE 15 LANDEN

Afgelopen week kwam deze informatie in het nieuws. Wat de VVEM hiermee gaat doen is mij nog onbekend. Maar na dit fijne gesprek met Dhr. Westerman, waarin mij duidelijk werd hoe zeer hij zich inzet voor deze branche, er creatief mee om te gaan om te zien wat mogelijk is voor zowel de artiesten als het publiek, ben ik van mening dat het allemaal wel goed komt. Wie weet kunnen we mede door zijn inzet spoedig wederom genieten van evenementen en deze fantastische branche steunen.

MUZIKALE OPTREDENS ONLINE

Di-rect, 6-6-2020 Je mag zelf bepalen wat je betaalt

www.onlineoptredens.nl Gratis

www.festicket.com Gratis en Tickets

www.gigstarter.nl Tegen betaling een artiest huren voor een online optreden

www.privepodium.live: Live streamconcerten

www.concertgebouw.nl Live streams uit 15 landen en empty concertgebouw sessies

Even zoeken op klassiek op Youtube en je beleeft het daar.

Stage memories: Een schatkamer vol Musicals

www.operaballet.nl: Opera en ballet online

www.theaterhetkruispunt.nl: Theater vanuit je luie stoel

www.theateraandeparade.nl

www.theaterutrecht.nl: Thuistheater Utrecht www.sessions.effenaar.nl: Isolation Sessions

Tivoli Vredenburg: Duikt live in hun archief

PETITIE

Liefde voor Muziek