10 juli 2020

Woensdag 8 juli Assen en Wijster

We kunnen natuurlijk met miljoenen mensen naar een nieuwe reeks “Boer zoekt vrouw” kijken. Wordt daar dan ook bij verteld dat deze partner stevig in zijn/ haar schoenen moet staan en nog maar kort mee kan boeren? Maar ja, deze tranen trekken geen kijkcijfers. De agenda ligt klaar en ons land moet wijken voor woningen.

Heel terecht dat de meest hardwerkende mensen van dit land dit niet pikken. Bedrijven zoals de VAM waar ze stonden worden niet aangepakt, zo ook KLM niet. Die krijgen geld toe om de boel te blijven vervuilen. Geef die steun maar aan de boeren!

De boeren hebben de afgelopen vier decennia reeds bewezen dat ze de stikstof hebben gereduceerd met 70%! Wanneer is het genoeg? Schouten en kornuiten vinden het nooit genoeg. Zij gaan er voor zorgen dat we compleet afhankelijk worden van andere landen / gebieden buiten onze grenzen en als de pleuris uitbreekt zitten we mooi zonder. Het besef dat er zonder boer geen voer is, blijkt hen niet te deren. Nou, ons wel. Wij, een groot deel van het volk begrijpt dit heel goed. Al zijn er nog steeds mensen die naar de supermarkt gaan en denken dat het voor altijd zo zal blijven. De supermarktketens helpen de boeren niet, want als er schaarste komt, dan doen ze gewoon de prijzen omhoog. Zij weten dat als het niet uit Nederland komt, het wel ergens anders vandaan komt. Hoe zit het dan met de stikstof? En met de prijzen? De consument blijkt dit nog niet door te hebben, maar zal daar gaandeweg achter komen wanneer het te laat is.

Zou hen de toekomst van de hardwerkende boeren niet deren? Het raakt toch iedereen! De boeren in ieder geval wel.

Ik sprak een boeren dochter van begin 20 die haar vader helpt. De bedoeling is dat ze het bedrijf op den duur over gaat nemen, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Alle boerderijen in hun straat waren er reeds mee opgehouden. Land en stallen verkocht en ander werk gaan doen. De één blijkt dat verlies beter af te gaan dan de ander, maar sommige missen het dagelijks en komen zodoende nog regelmatig bij hen over de vloer om het toch nog een beetje mee te maken.

Ze vertelde me dat ze van 500 naar 250 koeien moesten. Deze blijken graag dicht bij elkaar te staan terwijl ze nu voldoende ruimten hebben. De fakestream media maakt daar foto’s of filmmateriaal van en zet er dan bij dat de koeien te weinig ruimte in stallen hebben, in plaats van de rest van de lege stal te laten zien. De vraag die later in me opkwam was of een koe ook emotionele banden heeft met anderen en ze daarom in zo’n lege ruimte elkaar opzoeken.

Tevens sprak ik een boer die eerst in de ochtend reeds een boete van 390, – had gekregen in de provincie Twente omdat er een trackersverbod was en vervolgens omdat hij op een privé erf werd opgepakt door geheel onherkenbare ME-ers. Kassa voor de staatskas! Nou, die gaat hij lekker niet betalen!

Uit Duitsland kwamen er later op de dag nog sympathisanten, want ook zij worden op dezelfde wijze behandeld. Ze zullen elkaar steunen en wij als volk hen ook want:

“Zonder boer geen voer!”

“Wie het lot van de boer niet deerd, is zijn eten niet weerd!”